יום שלישי, 11 במאי 2010

כתבה שכל כולה דגים


מזל, דגים! \ נדב גדליה

מה טוב בדגים? * איזה קומבינה יש כדי לטעום טעם חזיר? * כמה סוגי דגים יש בעולם? *

ומה ארע לנו בחנות הדגים , שמיהרנו להתחפף משם? * שנהיה לראש ולא לדג.

---



בדרך לחנות הדגים, ההיא האורגנלית, עם האקווריום והפועלים, אני מדמיין שמוכרי הדגים אולי לא אוהבים דגים, אבל בטוח הם מסתדרים עם בני אדם. ישתפו איתי פעולה, זה בטוח, אני קובע כלאחר שבריר מחשבה. עוד אני מהרהר, וכבר הגעתי.

איש צעיר המכונה "בעל הבית" מקבל את פני בעניין, אך מעדיף לשבת לנוח מעמל שישי, במקום להרביץ בי ענייני דגים וסודותיהם.

אולי אכזבה שעלתה על פני; גרמה לו לצווח לאי מי מהעובדים שלו; צעיר העונה לשם "אחמד". אחמד מספר לי שלפני הכל אני צריך לתת לו '2 קפה'. 'בעה"ב' צוחק, וכמעט מת זה. אחמד מניח על פניו תמימות מעושה, ומתחיל לחפור לי דברים שאין בהם ממש מלבד השטות.

שאני מנסה להיות ענייני קצת, הוא מוסר לי שהוא רוצה דווקא לדבר על האינתיפאדה, ועל איך זורקים אבנים ובקבוקי תבערה.

ניכר על פניו שהוא מגחגך עלי; ואפילו אחמד מבין שאני מבין שהוא מה שנקרא בעגה הערבית 'לא רציני'.

"הנה, ככה אנחנו לוקחים את האבנים, שתי אבנים..." הוא מתחיל להסביר לי, ובעה"ב צוחק... וכמעט מת מזה.

על כל פנים הוא קורא בקולי קולות לפועל אחר; "מישל, מישל", הוא קורא. מישל מגיע עם פרצוף של "כן, מה?",

ולא עוברים רגעים רבים, עד שאנחנו משתוללים בצוותא בחנות. הוא עם הדגים והאקווריום, והסכין (אמא'לה!), ואני עם המצלמה והפלאש.

מישל נמרץ, ורוב פיו אומר צחוק. הוא מבסוט מהעניין, ודורש: 'תראה איך יצא התמונה!'. בטח שאני מראה, אלא מה?

אני מתלבט אם לשאול על מקום מגוריו של מישל, כדי לסגור עם עצמי עניין; הוא קשור לאחמד?

איך קוראים לך? אני שולף דף. 'עידן', הוא אומר לי, ובעה"ב צוחק; ו'קוראים לו מישל' צועק. בסוף כתבתי עידן.


בן כמה אתה? 23. כמה שנים אתה עובד 'בדגים'? 6. מגיל 17? כן. מגיל 16? כן. ובעה"ב צועק: מגיל 14!

לך תמצא שיחה עם אנשי דגים.



ב'דגי השרון' לעומת זאת, יש איש אחד ממתין שאוהב דגים, שמשתוקק לקחת איזה אחד לשבת; ובתווך שני מנקים דגים, אחד נראה מתוצרת סין, או פילפינים, ואחד נדמה בעיני כבעה"ב. "אין לי זמן! אין לי זמן! אני עמוס!" הוא אומר לי כשמבין על מה ולמה באתי. תוך כדי שהוא עושה משהו הוא מקציב לי'חמש דקות על השעון' וגם זה רק בעוד כמה ימים, בשעה ספציפית. באמת תודה, כבר הסתדרנו.



===

כמה ולמה ואיך.

הידעתם? קיימים בעולם כיום למעלה מ27,000 (!) סוגים של דגים, אך מספר קטן בהרבה משמש למאכל אדם.

בין הדגים הכשרים הפופולארים ביותר נמצאים: אמנון, מקרל, טונה, קרפיון, סלמון, ובקלה.

עד שנות ה70 היה הקרפיון הדג הפופולארי ביותר; בסוף אותן שנות 70 הביקוש לקרפיון דעך אט אט עד סוף שנות ה90. בסופו של דבר הבחור איבד את הבכורה לטובת אחיו השתקנים; הבורי והאמנון, שכיום עומד בראש רשימת הדגים הפופולאריים.

האמנון, הבורי והקרפיון נחשבים 'דגים עממיים', יש גם את החבר'ה היוקרתיים יותר כמו ה'פורל', ה'באס', וה'לברק'.

בארצנו הפיצית, מגדלים בבריכות דגים משהו כמו 20,500 טון דגים. משווקים בתכל'ס לאחר ניכוי פחת כ-18,500 טון דגים.

ובשמות ומספרים: 8,000 טון אמנונים, 6,000 טון קרפיונים, 2,000 טון בורי, 450 טון פורל, 150 טון באס, 300 טון מוסר, 200 טון לברק, 600 טון כסיף, ו400 טון שכל כולו ערבוביה של דגים שונים.



בשר דג המבושל 'נא' שומר על טריותו למשך זמן קצר ביותר, לכן אכילת דגים נפוצה אצל אוכלוסיות פרימיטיביות במקומות ישוב הסמוכים למקווי מיים, או במדינות מודרניות בהם יש אפשרות לשמור את הדגים בקירור. על כל פנים, גם אנשים הגרים במדינות פרימיטיביות יכולים לטעום טעם דג בחייהן, משום שמקובל לשווק דגים בקופסאות שימורים, או לאחר שהם עברו תהליך של יבוש או המלחה. בנוגע לאכילת הדכ עצמו,

ישנן מגוון אפשרויות לאכילת בדגים. החל מניקוי הדג ואכילתו 'נא', עבור דרך בישול, טיגון, אפייה, וצלייה, ועד אידוי והחמצה.





בריא לי.

דגים (בעיקר דגים החיים בים) עשירים בשומן בלתי רווי מקבוצת 'אומגה 3', במינרלים, ובשפע ויטמנים.

חלבון הדגים אגב, הוא המקור הראשי לחלבון מן החי אצל למעלה ממיליארד בני אדם בעולם.

הסיבה לכך שהויטמינים המצויים בדגים לא נעלמים כפי שהם יודעים לעשות בשאר המאכלים המבושלים, היא משום שעם הבישול כידוע, יורדים חלק מהרכיבים התזונתיים שבמאכל החי, אך דגים דורשים סה"כ אידוי\בישול של 15-25 דקות בלבד, מה שמשאיר בגופם את התכונות התזונתיות.

מעבר לכך, הדג הוא בשר מן החי, אך הוא קל לעיכול, ואינו מכביד על מערכת העיכול.

למרות הייתרונות הרבים שיש באכילת דגים, בפירמידת המזון העולמית נמצאים הדגים אחרי בשר הבהמות והחיות.

תושבי יפן, פורטוגל ואיסלנד הם צרכני הדגים הכי גדולים בעולם, ביחס לגודל האוכלוסיה.

מכיוון שכך, ישנן השערות כי הריכוז הגבוה של שומני ה'אומגה 3' המצויים בדגים, הן הן הגורמות לאנשי סקנדינביה ויפן לרשום תוחלת חיים ארוכה,

ולחברי שבט האסקימו באלסקה, לרשום את שיעור תחלואה נמוך ממחלות לב.

במחקר שנערך בקרב נשים, התגלה כי נשים שצרכו דגים פעם אחת בשבוע זכו לירידה של 40% בסיכוי לפיתוח מחלות לב. מסקנת החוקרים היתה כי אכילת דגים לפחות פעם בשבוע יוצרת אפקט המגן על בריאות הלב.

במחקר שנערך בקרב 3,500 נשים וגברים בגילאי 65 ומעלה, התגלה כי קצב הירידה בזיכרון הואט ב-10% אצל משתתפי המחקר שאכלו דגים לפחות פעם בשבוע; ואילו אצל הנוהגים לאכול מכל אשר במיים פעמיים בשבוע, קצב הירידה בזיכרון הואט ב-13%. על כל מקרה, לא נמצא קשר מובהק בין שומני ה'אומגה 3' המצוי בדגים, לבין ההאטה בירידה בכושר בזיכרון.





תביא לי בבקשה , 2 דג-חזיר...



דג ה'שיבוטה' שזוהה לא מזמן כאחד מהמינים של דג 'ברבוס', הוא בין הדגים המעניינים אשר בים.

ע"פ התלמוד בבלי (מסכת חולין דף ק"ט:), מוחו של ה'שיבוטה' מחזיק באמתחתו טעם של חזיר.

וכה שאלה ילתא, אשתו של רב נחמן, שהיתה אשה למדנית לאישה, רב נחמן: רב נחמן, הרי ידוע שכל מה שאסרה עלינו התורה בצורה מסויימת,

התירה לנו בצורה אחרת, חלופית. למשל, אסרה לנו התורה לאכול דם - אז התירה לנו לאכול כבד, שכולו דם; אסרה לנו התורה לאכול חֶלֶב חיה - התירה לנו חֶלֶב בהמה; אסרה עלינו לאכול חזיר - והתירה לנו את דג ה'שיבוטה' שטעמו דומה לחזיר.

א"כ, מה התחליף לאכילת בשר וחלב יחדיו? אמר רב נחמן לטבחים: תנו לה לאכול 'שיפוד כחל' (דדי הפרה) ובו תרגיש בפיה טעם הדומה לטעם בשר וחלב.

ואם תהיתם אם אכן מישהו אכל את השיבוטה בתקופת האמוראים, אז זהו שכן. הגמרא במסכת קידושין (דף מ"א.) מספרת כי רבא היה עוזר בהכנות לשבת, על ידי שהיה מולח את הראש של ה'שיבוטה'. לתשומת ליבכם, גברים.















אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

רווק עם אלוקים

רווק עם אלוקים