יום שני, 20 בפברואר 2023

גידול ירקות בבית - כתבה

הגננים החדשים

נדב גדליה

מסע מרתק לעולם הגידולים הביתיים שתופס תאוצה וצומח לגובה כמעט כמו קצת צמיחת הבניינים הבורגניים.
----
בתוכו פנימה, כל אחד רוצה להיות גנן; להתחבר לאוכל שנכנס לו לפה דרך עבודת הגידול שלו ולהצליח להתרגש מעגבנייה, באופן טבעי. עם פריחת הבורגנות והקמת מגדלים נטולי חצר - להיות גנן נותר חלום רחוק, לרוב החולמים. רבים ויתרו כליל על האפשרות והייתר מסתפקים באדניות שלא מצליחות להוציא יבול שאפשר ליהנות ממנו, באופן יומיומי. הקשר לעולם הצומח מעולם לא היה קר ומנוכר כל כך, אך אז נכנסה לתמונה האופטימיות בדרך האחורית, כדרכה. למרות הבטון וחיי המרפסות, תופעת מגדלי הירקות הביתיים צומחת במהירות. זה קורה בעזרת הנגשת הטכנולגיה ההידרופונית להמונים. כיום, בעזרת אמצעים הידרופונים בעלות של כ-1500 ש"ח, ניתן להגיע ליבול משביע - גם אם יש לכם בסך הכל מרפסת קטנה שמשקיפה על בניין גבוה מדי, כמו שקד רוזנטל מפתח תקווה.

לשוב הביתה, לפתוח מרפסת

שנים ששקד, איש משפחה נחמד, הוא מיושבי הבניינים הגבוהים. "אנחנו גרים במגדל בפתח תקווה כבר כמעט שש שנים", הוא מספר לי "לפני זה גרנו במגדל בירושלים במשך ארבע שנים. בילדותי, תמיד גדלתי קרוב לקרקע. אבא שלי אגרונום ותמיד היו לנו גינות ירק, עצי פרי, ובכלל המון ירוק סביב הבית והדבר הזה מאוד חסר לי בנוף האורבני".
"המון זמן חיפשתי פתרון לגידול ירקות או צמחים סביב הבית אבל אני ממש גרוע בלזכור להשקות את צמחים, אז רוב הניסיונות כשלו. למזלי, נתקלתי בפרסום של מערכת הידרופונית אוטומטית והתקשרתי". מאז - הכל היסטוריה פורחת במרפסת של שקד. די מהר צמחו בה מגוון צמחים מצמחים שונים. "כרגע יש כאן בעיקר חסות שונות, צמחי תבלין, בצל ירוק, ברוקולי כרוב.  מה שנקרא 'גידולי חורף', בקיץ יהיה אפשר לגדל יותר ירקות צבעוניים".
ככה זה עובד, פשוט וקל כמו שזה נשמע: מגדלים מגוון גידולים, לפי עונות ונהנים מאכילתם ומעוד משהו חמקמק קצת יותר שמנסים למכור לנו לרוב דרך מגוון אפשרויות היום. קוראים לזה: שמחה.
"מאוד משמח לקום בבוקר ולהעיף מבט מהחלון לגינת הירק הקטנה שלנו שצמודה לקיר המרפסת", מתרגש שקד וממתין כילד לבאות. "בקרוב ממש נוכל להתחיל אפילו לאכול מהירקות! הבנות שלנו ממש מתלהבות מזה וכל אחת בחרה לה עציץ שהוא רק שלה! הן עוקבות אחר הצמיחה של העלים ממש כל יום. כיף גדול".

*למי 'גינת הידרו' מתאימה ולמי לא, לדעתך?

"לדעתי זה ממש מתאים לכולם, גם לקוטלי צמחים סדרתיים, כמוני. הטיפול ממש פשוט וכבר לא מעט שכנים שלי התעניינו אף הם בנושא. טוב, זה אולי פחות מתאים למי שלא אוכל ירקות, אבל גם אז אפשר ליהנות מהעניין ולגדל פרחים".


ירקות שלא מפסיקים לגדול

'רונית מהמרכז' לא מעוניינת לנדב יותר מדי פרטים אישיים על עצמה, אך מספרת בגילוי לב שהיא ממש חיכתה לעבור דירה כדי לשלב בחיי הבורגנות הקסומים - גידולים ביתיים. "תמיד אצל אמא שלי הייתה גינה עם צמחים אבל לא התעסקתי עם זה לצערי במשך שנים רבות. בשנים האחרונות, בעקבות המערכת ההידרופונית, התחלתי להתחבר שוב ולגדל ירקות".

*מה את מגדלת אי שם במרכז?


"חסות, בצל ירוק, קולורבי, היה לי גם כרוב בעבר, פטרוזיליה, שמיר. הכל אצלי במרפסת. יש לי מרפסת גדולה אבל אין צורך במרפסת גדולה בכלל, כי הכל תלוי על הקיר - כך שבכל מרפסת אפשר לגדל".

*עד כמה אפשר לאכול מזה באופן יומיומי?

"תשמע, אני תולשת חסה ולוקח לה שבוע-שבועיים עד שהיא גודלת מחדש. זה די מהר. בצל ירוק למשל גדל תוך כמה ימים, על אותו מקום ואז גדל שוב. כן, זה ממש ברמה היומיומית, לקחת - ולאכול ולהשאיר את אותו גידול שמצמיח את עצמו כל פעם מחדש. לא מזמן היה לי פה גם בזיליקום והוא הוציא כמויות גדולות מאוד. לצערי, להכין ממרח פסטו - אני לא יודעת - והרבה מהגידולים הלכו לפח". אך רונית לא אומרת נואש. "אני כבר מחכה לקיץ כדי לגדל מלפפונים ועגבניות וליהנות מהם".

*זה משתלם?

"המערכת לא זולה, סביב 1500 שקלים, אבל זה סוג של משחק שנהנים ממנו; לגדל ולאכול את מה שמגדלים.
כל הסיפור מיועד למי שאוהב את התוצרת הטריה שיוצאת באופן נקי, מהבית, בלי הדברה. לגבי המחיר של המערכת: יכול להיות שהמערכת מכסה את עצמה בסופו של דבר כי התחזוקה שלה לא יקרה; צריך רק דשן ולקנות את הסטרטרים שעולים שקל-שקל וחצי ומיים. ככה או ככה, לא עשיתי את זה בכלל מסיבות כלכליות אז זה שווה את זה, בכל מקרה".

*למי זה לא מתאים לדעתך?

"זה מתאים למי שאוהב ומתחבר לכל הנושא של גידולי בית ושיש לו מקום עם שמש. כן, צריך מרפסת עם שמש חלקית כדי שצמח יגדל טוב. אצלי למשל המרפסת בצד מזרח אז מגיעה לא מעט שמש. תשמע, עם ליווי נכון בהתחלה - זה יכול להיות מאוד נכון וכיף. כי גם אחרי שקנית את המערכת צריך ללמוד איך לעשות את זה נכון. אישית, הייתי שולחת תמונות למישהו שמבין בנושא והוא היה נותן לי את התמיכה והייעוץ מכל הלב כדי שזה יצליח בסופו של דבר ושלא סתם יש לי את המערכת ואני מנסה להצמיח בה משהו".




עגבניה צומחת בגינה

דניאל רייכטמן (26) מגבעת שמואל לקח על עצמו להנגיש להמון את שלל האפשרויות להצמחת גידולים ביתיים ומספק את כל הנדרש להפקת גינה ביתית הידרופונית תחת קורת גג אחת העונה לשם 'המרפסת הירוקה'.
דניאל הוא דור שלישי לעוסקים בחקלאות מגוונת, אך הוא אישית, מתמחה בתחום אחר לגמרי: עבודה סוציאלית. לתחום הגננות הביתית התחבר כבר מנעוריו. "מגיל 14-15 אני מגדל ירקות על כל שטח שיש לי, בהישג יד", הוא מספר לי.  "בפעם הראשונה, גידלתי עגבניות וזה קטע", הוא צוחק. "כי אני לא אוהב עגבניות והחלטתי לעשות את זה לשם האתגר נטו ובזכות האהבה לצמחים".

*למה דווקא עגבניות?

"עגבניות נוחות יחסית לגידול; הן צמח חד עונתי. מתחילות להישתל באזור סוף אדר תחילת ניסן - וקוטפים אותן עד אזור סוכות. כעת, כשהחורף מדשדש, אפילו גם אחרי סוכות. היתרון של העגבניות הוא שמשתיל אחד אפשר להוציא 40-50 עגבניות ככה שממש כיף לראות איך השתיל גדל. גם יש הרבה סוגים נגישים: שרי, תמר, רגילות, שרי תמר, ליקפון - הסגלגלות, מרמונד - עם פסים כמו דלעת.
מה שקרה זה שבגיל 15 - הגידול מאוד הצליח לי; 200 עגבניות גדלו לי. כל המשפחה מסביב לא הייתה צריכה ללכת לסופר באותה תקופה. הלכתי והבאתי לסבא שלי, שעוסק בחקלאות, את הגידולים היפים - והוא הביא לי חצילים ביתיים בתמורה לשקית העגבניות. עשינו 'חליפין'".
אחרי החוויה המוצלחת עם גידולי העגבניות, ניסה דניאל להצמיח את הבשורה ברחבי גבעת שמואל.
"הייתי מדריך בבני עקיבא והחלטתי להקים עם החניכים גינה סניפית", הוא מספר. "לקחנו חלקת אדמה, עדרנו את האדמה, ניקינו, ניכשנו עשבים, עדרנו, הוספנו דישונים. עשינו את זה קיץ שלם, אבל זה הצליח פחות - כי לא היה מי שיטפל בזה באופן קבוע". אבל החוויה נצרבה כאירוע מעניין. "יצאו קצת פלפלים ועשינו כל מני ניסויים. כמו למשל: לקחנו גמבה קטנה שרק החלה לגדול, הכנסנו לתוך בקבוק והגמבה גדלה לתוך הצורה של הבקבוק ויצאה בצורת בקבוק. החניכים נגנבו על זה מאוד. זה היה ניסיון ראשוני במטרה לגדל בהמשך אבטיח מרובע שיהיה נוח לאכול ולחתוך אותו. ניסינו אבטיח, אבל זה לא הלך כי גם במקרה הזה לא היה לנו מספיק זמן להשקיע.
אין מה לעשות, גידולים באדמה מצריכים תשומת לב קבועה, יומיומית. יש הרבה פעולות שצריך לבצע בשדה או בערוגה או בעציץ אפילו".

אין יאוש: שוב חוזר הגידול

דניאל עבר לישיבת עתניאל, התגייסתי להנדסה קרבית וחזר לישיבה שוב כשכל העת חוויית העגבניות המוצלחת מלווה אותו ומשליכה על חייו, איכשהו, עד כמה שאפשר. "בישיבה גידלתי עשבי תיבול ובצבא התמקדתי בקריאה על נושא הגידול הביתי; פודקאסטים, סרטונים, קבוצות. לא תמיד יישמתי כי לא היה לי את הפנאי לזה".
"אחרי שהתחתנתי, הפכתי להיות חצר"ם בישיבה, קיבלתי דירה למגורים והתחלתי לחזור לגידולים הביתיים בפועל; הבאתי אדניות מחוץ לבית הטרי שלנו וגידלתי שם בעיקר צמחי נוי  ופרחים".
הכל היה פורח, עד שהגיע זמנם של הזוג הצעיר לשוב חזרה אל גבעת שמואל, הבורגנית משהו. דניאל דבק בגידולי האדמה, אך נתקל בהרבה קשיים שלא איפשרו לו להצמיח יבול משביע רצון במרפסת הגבעת-שמואלית שלו.
העגבניות של נערותו היו שם כל הזמן להזכיר לו שאפשר אחרת.
"רציתי מאוד לחזור לכמות ההיא של ה-200 עגבניות שהצלחתי לגדל בנערות", הוא מספר. "וזה לא הלך למרות שניסיתי להביא עציצים ואפילו לגדל דרך חביתות (HAVITUT). זה כמין חבית כזו שמגדלים בה תולעים אדומות ואז האדמה כל הזמן מדושנת וזה מאפשר לגדל דברים באיכות גבוהה אפילו בשטח קטן. בוא נאמר שאשתי פחות התחברה לגידול של תולעים אדומות, אז ויתרנו".
"איך אני פותר את זה", חשב לעצמו דניאל ולא מצא תשובה. כשבערת החקלאי בקרבו, הוא החליט לחקור את הנושא של הצמחים ובדק את שלל האפשרויות העומדות בפני הבורגני המצוי. לוותר - לא הייתה אופציה מבחינתו.
"ישבתי על יוטיוב והתחלתי לבדוק ולחקור על גידולים ביתיים. כך הגעתי לעניין של הידרופוניקה - עבודת מים. גיליתי את הנושא במקרה. בדקתי איך אפשר לגדל במרפסת של 14-16 מטר גידולים משמעותיים והבנתי אט אט שאפשר לעשות את זה. זה מאוד שימח אותי והתחלתי להעמיק בנושא. קניתי ציוד ביתי לגידול הידרופוני, קראתי הרבה, הלכתי לחוות שעוסקות בנושא ושאלתי את המומחים ביותר המון שאלות".
המאמצים נשאו ירק. אחרי תקופה קצרה, דניאל הגיע ליעד הנכסף, במרפסת הקטנה שלו, בגבעת שמואל.
"הגעתי לרמה שאני מגדל בתוך המרפסת 200 עגבניות ואפילו יותר. השכנים באו לקחת, ממש כמו פעם". והפעם, לא היו שם רק עגבניות, בזכות הטכניקות ההידרופוניות שלימד את עצמו דניאל. "באותה עונה, במקביל, הצלחנו ב"ה, לגדל 40-50 מלפפונים, 15-20 חצילים, 20 פלפלים מסוגים שונים, בזיליקום - ממש עץ, לא שיח - ברמה של הכנת 10 צנצנות פסטו. זה היה 'וואוו'. אני קוטף ודברים לא מפסיקים לגדול. הבנתי: הידרו - זה הקונספט שעובד היום". דניאל לא תיאר לעצמו עד כמה העולם רעב לירקות תוצרת בית שיעניקו לו התחברות למזון וללב. שנה בלבד חלפה מאז החליט להנגיש את הידע שצבר בנושא לאחרים - והוא כבר הגיע ל-100 לקוחות שביקשו מערכת הידרופונית והדרכה לגידולים ביתיים - והיד עוד נטויה. "יש הרבה מאמרים וסרטונים בנושא ויש מלא שאלות. את העבודה הקשה - עשיתי בשביל מי שמחפש לגדל ירקות בבית ואין לו את היכולת לחקור בעצמו את הנושא וללמוד אותו מא' ועד ת'. לא כל אחד צריך להיות ד"ר בנושא כדי להצליח לגדל ירקות. מספיקה הדרכה נכונה וציוד בסיסי בעלות לא גבוהה בכלל, יחסית למה שזה נותן".

מיים ישירות לשורשים

גידולים הידרופונית החלו בעולם מאז שחוקרים בדקו מה הם היסודות שהצמח צריך ושהוא מקבל אותם בדרך כלל מהאדמה.
"זה שילוב של זרחן, חנקן, אשלגן בעיקר וגם מגנזיום, ברזל ועוד דברים", אומר דניאל. "החוקרים אמרו: אוקיי, בואו נקח את החומרים האלה ע"פ אחוזי הצריכה של כל צמח - ונניח אותם במים ונתן אותם באופן ישיר לצמח, ללא אדמה. הם גילו שזה גורם לקצב גידול מהיר מאוד של צמחים. כי בשיטה הזאת אתה נותן לו בדיוק את מה שהוא צריך. נקודת ההנחה היא שצמחים לא באמת צריכים את האדמה, אלא צריכים את יסודות ההזנה הקיימים באדמה. רואים את זה בטבע; צמחים שגדלים על מים. גם באדמות - יש מלא סוגים ויש משמעות לסוג האדמה אבל העיקר הם חומרי ההזנה. שהבינו את זה - הכל השתנה.
השיטה ההידרופונית מאפשרת לעקוב אחר הצמחים; יש מד דשן דיגיטלי שאפשר לבחון איתו בקלות מה הצמח צריך ואם חסר לו משהו. זה מאוד פשוט אחרי שאתה לומד את זה נכון. אני בא לאנשים, נותן הדרכה והם יוצאים לדרך ומגדלים לבד את הצמחים שהם בוחרים, עם הליווי הנכון וטיפול בתקלות כמו מזיקים וכדומה".

*איך זה עובד בפועל, במערכת גידול ביתית?

"יש כל מני שיטות לגידול ירקות בצורה הידרופונית. יש את השיטה שנקראת NFT - צינורות ורטיקלים, למשל, שאיתה אנחנו עובדים. במערכת יש צינורות משמאל לימין ובצינורות האלה כל הזמן זורמים מים (אפשר שזה יהיה גם שקט ע"י כל מני אביזרים שמתקינים במערכת, נ"ג). מה שקורה זה שבכל צינור יש חור שנותן מים לצמח של עגבניה או מלפפון, למשל. ככה השורשים חשופים רק למים שנוגעים בשורשים ובדרך הזאת הם לוקחים את כל המינרלים שהם צריכים - ישירות לשורש".

*ומה לגבי הצורך של צמח בשמש טבעית?

"צמח גם צריך שמש, נכון, מינימום שלוש שעות ביום שמש. לכן, צריך למצוא את המיקום במרפסת שיש בו שמש או להוסיף תאורת לדים שעושה אפקט של שמש אבל זה כבר יוצא יקר יותר וצורך לא מעט חשמל ומוגבל לירקות מסוימים. עדיף לא להיכנס לזה ולעשות מראש את המערכת במרפסת או בגינה עם שמש. כן, גם בגינה אפשר לעשות את זה כי לא כולם רוצים לעדור את האדמה, להתכופף. המערכת מותקנת בגובה שאתה מחליט וזה מאוד נוח למבוגרים שמחפשים תחביב בלי גב כואב ועבודת אדמה קשה".

*תגיד, בשיטה הזאת; איך הצמח לא 'מת' מעודף מיים?

"זאת שאלה נפוצה. צמחים מתים מעודף מים - כי אין ניקוז. באדמה, באופן טבעי, יש איורור. חמצן. ברגע שאין למים לאן לצאת - הם חונקים את החמצן בעציץ או באדנית - והוא מתחיל תהליך של ריקבון. לעומת זאת, בהידרופוניקה יש במערכת תהליך מובנה המחמצן את המיים. הוא למעשה מכניס להם חמצן וכך השורשים לא יכולים להירקב".

חקלאי מודרני

"לא מזמן, בסוף הקיץ, הלכתי לבקר את סבא שלי ביישוב אלקנה", מספר דניאל. "זה היה אחרי קטיף האבטיח הראשון שהצלחתי, ב"ה, להצמיח במערכת ההידרופונית שלי. לקחתי את האבטיח הראשון - אחרי כארבעה חודשי גדילה - ונתתי כהוקרה לסבא שלי שנתן לי את התשוקה לתחום הזה. אכלנו אותו ביחד והתרגשנו מאוד. האבטיח היה מתוק, אדום, טעים מאוד ומשמח. אנחנו משפחה של כהנים והיה בזה משהו סמלי שמתכתב קצת עם ביכורים".

***


מדריך למגדל הירקות הידרופוני המתחיל

10 כללים

1) בחרו מיקום שטוף שמש: בחרו מקום בגינה או במרפסת שלך שמקבל לפחות שלוש שעות של אור שמש ישיר בכל יום. זה יבטיח שלצמחים שלכם תהיה הרבה אנרגיה לצמוח חזקים ובריאים.

2) תיכנון נקודת חשמל: ודאו שיש נקודת חשמל קרובה שבה אתם יכולים לחבר את המערכת ההידרופונית. זה יבטיח שהמערכת תפעל בצורה חלקה ויעילה.

3) התאימו את המערכת שלכם: חשבו איזה צמחים אתם רוצים לגדל ובחרו מערכת הידרופונית בגודל המתאים ושמגיעה עם האביזרים הדרושים. שקלו את אורך הצינורות, קוטר ותכונות אחרות כדי להבטיח את המוצר המתאים ביותר.

4) קבלו עזרה ממומחים: הזמינו מערכת הידרופונית מספק בעל מוניטין, כמו המרפסת הירוקה, הכוללת את כל החלקים והאביזרים הדרושים. חשוב שמתקין מיומן יתקין את המערכת שלך, לוודא שכל הזוויות נכונות והמערכת פועלת בצורה חלקה.

5) בחרו את הצמחים המושלמים: בחרו שתילים של צמחים המתאימים לעונה ושתלו אותם בזהירות. יש לוודא שהשורשים יוצאים מכוסות השתילה ונוגעים במים לצמיחה מיטבית.

6) דישון: יש לדשן את המים באמצעות דשן המכיל את כל האלמנטים הדרושים כדי שהצמחים ישגשגו. השתמשו במד דשן כדי לבדוק את הכמות המובטחת ולהבטיח שהצמחים שלכם מקבלים את הכמות המושלמת של חומרים מזינים.

7) התבוננו וטפלו: קחו את הזמן להתבונן בצמחים שלכם מדי כמה ימים, תוך הסרת העלים שעלולים להיות נגועים או לגזום למען עידוד הצמיחה.

8) שמרו על זרימת המים: ודאו שמאגר המים תמיד מלא במים על מנת שלצמחים יהיה מים וכן שהמשאבה לא תפגע.

9) קצרו בשמחה: ברגע שהירקות שלך בשלים, קצרו אותם בשמחה ובהתרגשות. תיהנו מפירות העבודה שלכם ותטעמו מהטעמים של ירקות טריים בגידול ביתי.

10) חזור: לאחר שקטפת יבול, התחל את התהליך מחדש עם שתילים חדשים והמשיכו ליהנות מההנאות של גינון הידרופוני.


***
טריילר הסרט >> https://youtu.be/BIRPUB1piZY
***
שירותי כתיבה מגוונים ויצירת סרטונים - לעסקים ולקהל הרחב:

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה