יתכן ורוב תושבי 'כרם שלום' נשארו בחיים בזכות הפודקאסט 'על המשמעות' של תמיר דורטל. הרבה לפני אירועי שמחת תורה, התריע דורטל בפודקאסט הפופולרי על המצב הביטחוני בפני המאזינים שלו. בין המקשיבים באדיקות, היו גם תושבי כרם שלום שלקחו את האזהרות של דורטל ברצינות ותפשו את המציאות המסוכנת כפי שהיא. זה בא לידי ביטוי בדאגה לכך שכיתת הכוננות תהיה בכוננות מלאה, למרות השקט היחסי בגזרה והתבטא גם ביחס של התושבים למתקפת הפתע מהרגע שהחלה להתרחש.
"במקום לחשוב שמדובר באירוע חולף חברי היישוב ששמעו את האזהרות בפודקאסט - לקחו אותו ברצינות רבה. הם הבינו את המתקפה טוב יותר מאחרים ופעלו בהתאם", אומר לי דורטל. 'איך אתה יודע?', אני תוהה. "התלוויתי עם אשתי לבקר חברה שלה שישבה שבעה ובמהלך השבעה גיליתי שגם החברה שלה, אלמנתו של ידידיה רזיאל וגם בעלה הי"ד הקשיבו ל'על המשמעות' בקביעות, לפני ה-7 באוקטובר. היא סיפרה לי אישית, שבזכות האזהרות הרבות שהיו בו לגבי המצב הביטחוני - ידידיה בעלה, שנהרג בסופו של דבר - דאג להיות בכוננות מלאה ושכיתת הכוננות שלו תהיה עם הנשק המתאים באופן זמין, כך שבבקר של המתקפה הוא יצא ישר להילחם בחוץ ולא חיכה לאף אחד. בסופה של המתקפה, יצא שבכרם שלום נהרגו שני חברי כוננות (ידידיה וחבר כוננות נוסף, נ"ג) שהצליחו להציל את כל חברי כרם שלום. תשמע, אולי יש לפודקאסט תרומה כלשהי לכוננות הזאת שהצילה הרבה אנשים", מסכם דורטל בצניעות שאינה אופיינית לאנשי מדיה המציגים חדשים לבקרים את השפעתם על המציאות למרות שספק אם היא קיימת באופן כה מובהק הנתמך ע"י עדות משפחתית-אישית ברמה הכואבת ביותר.
*דמיינת שהפודקאסט שלך יביא להצלת חיים?
"זאת תקשורת שיכולה להציל חיים וכן - דמיינתי שזה יגיע למצב הזה. בגלל זה אני עושה את זה בהתנדבות, מכיסי הפרטי, כבר חמש שנים, למרות שזה לא ממש מפרנס אותי ויותר גוזל לי זמן ואנרגיה. זה לגמרי פיקוח נפש לספר לאנשים את מה שהם צריכים לדעת על המציאות היום. זאת התפישה שלי. יש עשרות אנשים אם לא מאות שהתקשרו אליי אחרי השביעי באוקטובר ואמרו שהם היו מוכנים יותר למצב בזכות הפודקאסט או אנשים שסיפרו לי שהם בחרו להיות קצינים - אחרי שהבינו לעומק את המצב המורכב בארץ דרך הפודקאסט". אירועי התקופה הפכו את 'על המשמעות' להרבה יותר פופולארי ואחד מעשרת הפודקאסטים הפוליטיים המצליחים בארץ, אך השפעתו השקטה הייתה שם הרבה לפני הכאב הנוכחי.
"כבר קודם המתקפה, היה ברור לי שמה שקורה בפודקאסט משפיע על מקבלי החלטות, הפקידים והעם", אומר דורטל. "אנשים מהפרקליטות מתקשרים אליי ואומרים לי 'טעינו' שלא לציטוט - ביחס לפשעי רכוש שנעשים כלפי יהודים, בעיקר בנגב, למשל. כל יום אני מקבל טלפונים מפולטיקאים, פקידים, אנשי תקשורת וכדומה שמבקשים סיוע בלקדם את הנושאים שאני מעלה. הנושאים החשובים לי, לעם".
*כיצד אתה בוחר את המרואיינים?
"הקו המנחה שלי היה משמעות - אנשים שמשפיעים על המציאות; מישהו שכתב מחקר, מאמר או אנשים שהוציאו ספר. לא עניין אותי המוכרות שלהם אלא אם מה שהם אומרים חשוב. התפקיד שלי הוא לתרגם את הרעיונות שהם רצו להביע למשהו שאפשר להקשיב לו. זה בדיוק העניין של פודקאסט - להריץ במהירות פי שתיים ולהספיק להיחשף לתוכן שבספר היה לוקח כמה שעות לקרוא אותו. אני מאמין שראיונות, אם הם מובאים בצורה בהירה - משפיעים גם אם הדובר אנונימי. השאלה היחידה היא האם הראיון חשוב או לא. ככה נהגתי לפני חמש שנים וכך גם היום. בנוסף, התמדה - כל שבוע להשתדל להביא שני פרקים וליצור המשכיות שתחבר את המאזין".
טעיתי לגבי ההתנתקות
תמיר דורטל (37), נשוי ואב לשלושה, גדל בת"א וכיום מתגורר בירושלים, עובד כמורה בתיכון ב-150 אחוזי משרה ומפיק עצמאית את הפודקאסט הימני-שמרני 'על המשמעות' הזוכה למיליוני צפיות. דורטל חזר בתשובה בגיל 24 בעקבות "הבנה שהחברה החילונית אינה ברת קיימא והמערב בדרך להתאבדות", כהגדרתו. סיפור קלאסי של חילוני חכם שלא הכיר את היהדות והיה מספיק כן כדי להתחבר אליה, למרות רעשי הרקע החיצוניים המנסים להרחיק אותו ממנה בדרכים מגוונות, מתוחכמות, מודעות ושאינן מודעות.
"בעקבות סקרנות, התחלתי לדבר ברצינות עם אנשים דתיים", הוא מספר. "המפגשים האלה גרמו לי להעריך אותם, ללמוד יותר יהדות ואחר כך הבנתי עם הזמן שגם צריך לקיים מצוות. כמובן שהיו מלא קשיים בדרך, אבל אני חושב שאם אתה מספיק מעמיק ויש לך קשב לתורה - אז אתה מקבל גם את הברכה הגדולה".
*איפה היית ממוקם מבחינה פוליטית?
"הייתי בעד ההתנתקות כי לדעתי 'הגיע למתנחלים לסבול'. שנאתי אותם כציבור, לא כיחידים. לא לגמרי הבנתי למה אני שונא אותם, אבל קראתי 'הארץ' בתור נער ומתבגר. קיבלתי שם את התחושה שהם נטל על הביטחון ונטל על הכלכלה וההתנהלות שלהם מסוכנת. חשוב לציין שגם הפן החיצוני שהם נראים אחרת - משפיע מאוד".
*מה שינה אותך?
"חצי שנה אחרי ההתנתקות פגשתי חברים דתיים וחילונים שהיו נגד ההתנתקות ודרך המפגש האישי וקריאת מאמרים בנושא - הבנתי שטעיתי", הוא מסביר בפשטות. בד בבד התחבר ליהדות עד שקטף את התואר הרשמי 'חוזר בתשובה'. מאז הוא ממוקם על סקאלת הימין הדתי לפני הכל כקורא אדוק המעורה היטב בחוגים ימניים-שמרניים ומרצה. בהמשך הגיע גם הרעיון לייצר פודקאסט עצמאי משלו. "סיפור היוזמה להקמת הפודקאסט מצחיק", הוא מחייך. "הייתי בסמינר של 'קרן תקווה' ורציתי להיות בשתי הרצאות שהתקיימו באותו זמן - ולא יכולתי, אז קניתי מכשיר הקלטה במיוחד בשביל זה במאה שקלים וביקשתי מחבר שיקליט לי מה הולך בכיתה השניה. בהמשך, שמתי לב שכל פעם שאני מגיע להעביר הרצאה על שמרנות, למשל, באים אנשים ומתגודדים סביבי בסוף ההרצאה ושואלים הרבה שאלות ומצפים לקבל תשובות. הבנתי שאין סיכוי שהם ילכו לקרוא את המקורות בספרים ועדיין, בכל זאת הם רוצים תשובות... כך עלה הרעיון לייצר פודקאסט שיסביר דברים מהעולמות שאני מתעסק איתם. זאת הדרך להגיע לקהל צעיר ששומעים פודקאסטים תוך כדי פעילות כלשהי, לפעמים במהירות כפולה. בזמנים ההם, לפני חמש שנים, לא היה פודקאסט ימני והחלטתי להרים את הכפפה לבד. בלי שום ידע בתחום התחלתי לראיין אנשים. פשוט פניתי אליהם משום מקום והם נענו כי הם לא קבלו שום פניה קודם לכן מפודקאסט ימני".
תקשורת פתוחה
"אנשים כמו עורך דין שמחה רוטמן, הרב חיים נבון, רן ברץ אלו אנשים שראיינתי בהתחלה, אך הכרתי אישית כבר קודם דרך הזירה הימנית שאני מעורה בה שנים רבות", מספר דורטל איך הצליח להשיג את הסכמת המרואיינים הראשונים שלו. "הייתי מגיע לסמינרים, שיעורים, הרצאות, מדבר עם אנשים, שולח מיילים ומכיר. תשמע, אין המון אנשים בזירה הימנית או לפחות בעבר - לא ממש היו ככה שכולם מכירים את כולם. מצד שני, אין ספק שצריך לרצות להעז ולהיות חסרי בושה כדי ליזום דבר כזה. להגיד: כן, יש לי משהו להגיד לעולם גם אם אף אחד לא מקשיב. אני חושב שגם אם שכנעתי בן אדם אחד - זה דבר גדול. אתה מעלה פרק וזה לא שפתאום יש לך מאות אלפי האזנות. בהתחלה היו לי מאה האזנות לפרק וגם זה כי התחלתי עם אנשים מאוד מוכרים. וכן, עד לפני שנה התבאסתי על הערוץ שלי שהיו שם אפילו קטעים עם 30 האזנות. לא יודע להסביר לחלוטין את הטוויסט בעלילת ההצלחה. אני חושב שחלק מההתקדמות נוגעת לציוד החדש שקניתי להקלטות וגם מה שקרה בשביעי באוקטובר - עשה את שלו. הקהל התחיל להתעניין יותר בביטחון. אנשים הבינו שזה מאוד חשוב, גם אלו שאינם נחשבים אליטה אינטלקטואלית בהגדרה".
*פופולריות קיימת, אבל יש בזה כסף?
"יש תוכנית מנויים שתומכים קבוע בפודקאסט ומקבלים תכנים נוספים, לפני כולם כבונוס וזהו, בעיקרון. כעת אני מחכה למפרסמים או לבעלי ההון שיתנו את חלקם בשביל שנוכל לגדול. יודע מה? אני אתן לך סקופ", הוא מחליט לקפוץ על עגלת ההזדמנות באומץ ולשתף אותי במיזם חייו העכשווי. "אני נמצא במגעים להקמת גוף מדיה ימני כמו The Daily Wire של בן שפירו בחו"ל. המטרה היא לתת פייט לתקשורת הממוסדת".
*מה תעשו בפועל?
"גוף התקשורת הזה, בעלות של מיליונים, יעזור לפודקאסטים קיימים מהצד שמימין לממשלה ויהפוך אותם לחזקים יותר. הוא גם יוציא קטעי וידיאו קצרים ומהודקים שיגיעו למאות אלפי צופים ויקדם את התודעה שאנו רוצים לקדם. אנחנו רוצים לעשות גם כנסים פיזיים כדי שאנשים ייפגשו כך שתיווצר תחושת ביחד ומפגן עוצמה. החלומות גדולים ואנחנו שואפים גם להקים ערוץ אינטרנטי. היום אפשר להיכנס לטלוויזיה בלי רגולציה בעקבות פריסת הסיבים האופטיים והשידורים ע"ג הרשת. תם העידן הישן".
*למד צריך גוף תקשורת חדש במצב הנוכחי בו נדמה שיש מספיק גופים?
"הבעיה הכי קשה של התקשורת הישראלית היא שיש בתקשורת הממוסדת שמאל - ויש ערוץ 14. אפשר להגיד עליו הרבה דברים טובים אבל הוא תומך בממשלה. מכיוון שהעיתונאים חיים מהיד של המדליפים ובלעדיהם אין להם סקופים. אם ערוץ 14 היה מאגף את הממשלה מימין - לא היו לו ידיעות ראשוניות. אני לא מבקר את ערוץ 14 כי הוא חייב להיות כזה. אין לו דרך אחרת להיות ערוץ רלוונטי שממלא מהדורת חדשות. לצערנו, ערוץ 14 עם כל התקציב של המיליארדר שמחזיק אותו - מחזיקים ערוץ בתקציב מאוד נמוך. הם הולכים על הכי זול שאפשר. אין להם אפילו תוכנית תחקירים אחת. כל הדברים שעולים כסף - לא קיימים שם. האופן שבו הם מעבירים את המסר הוא פרצופים מדברים וזה האופן הזול והפשוט ביותר. מי שאומר שהשינוי יבוא מערוץ 14 - טועה. כי רוב המסרים שאנחנו קולטים הם מסרים של בין השורות ולא דרך פרצופים מדברים. זה נחמד למי שכבר משוכנע ומקבל את מנת הצידוק היומית. אבל אתה לא יכול להפעיל לחץ ולהשפיע כשאין לך תחקירים ואפשרות להעביר מסרים בצורה מתוחכמת ובלתי תלויה בממשלה".
צעצוע של השפעה
*מה גורם לאנשי עסקים להיכנס לתחום התקשורת שאינה בהכרח ריווחית?
"קודם כל, תקשורת יכולה להיות דבר רווחי. דבר נוסף, אנשים נכנסים לזה כמו שהם נכנסים לבעלות על קבוצת כדורגל. זה נותן מעמד, כבוד, מדברים על 'הבעלים של מכבי' ולא מדברים על הבעלים של תאגיד כזה או אחר שעשה עוד מיליארד או פחות ממיליארד. אנשים כאלה מחזיקים את הפנסיה ביד והם מחפשים יותר את ההשפעה והמעמד שגוף תקשורת מעניק להם".
*כאיש ימין, מה הבעיה המרכזית של מפת התקשורת בעיניך?
"כרגע, בישראל יש בעיה של ריכוזיות בתחום הפרסום. שליש מהפרסום נמצא בידיים של משרד אחד שמחזיק במותגים בינלאומיים וזה מעניק לו כוח עודף על כלי התקשורת. לכן ערוץ 14 נתקלים בקשיים גדולים בתחום הפרסום, למרות הרייטינג. בעלי הון גדולים לא יכולים לפרסם שם למרות שהם ימניים כי הם לא רוצים להיות שייכים פוליטית ואז התוצאה היא שהימין מיובש מבחינה כלכלית ולכן ערוץ 14 מוחזק ע"י בעל הון, כמו קהלת שהוחזק ע"י המיליארדר ארתור דנציג עד שירדו לחייו כדי שיפסיק עם זה. אפשר לומר שהכסף הגדול זורם מחו"ל לגופי ימין, אבל בשמאל - אנשי עסקים ישראלים תומכים בגופי תקשורת בפומבי, בלי בעיות. לדעתי, הימין חייב להתעורר על עצמו ולתמוך בכלי תקשורת משלנו. לא ירדו לחיים של אדם שעשה הוראת קבע אנונימית של כמה אלפי שקלים לערוץ ימני. וגם, צריך לפרסם במקומות ימניים. בואו תפרסמו! פרסום זאת הוצאה מוכרת, אז למה לא?".
*מה פספסנו בדרך להבנת התקשורת והפנייה לציבור הרחב?
"הימין צריך להבין שהדרך לשינוי מדיניות בשטח עוברת דרך לחץ תקשורתי על מקבלי ההחלטות. כשנבין את זה - נתחיל לראות את הרפורמות של הימין מיושמות בשטח. ראיתי את זה שוב ושוב כשהפעלתי לחץ תקשורתי בעניין מסוים - ומיד קיבלתי טלפון מפוליטיקאי. אפילו שהייתה התנגדות של משרד המשפטים להרחבת הקריטריונים לנשק - בן גביר הצליח לעמוד מולם בזכות גב תקשורתי שקיבל מגופי תקשורת עצמאים".
*תתן לי עוד דוגמה מעשית בבקשה.
"הייתה אמנה שעמדה לקחת את הריבונות של ישראל בענייני בריאות - ולהעביר אותה לארגון הבריאות העולמי. היה לחץ מהפקידים והם שכנעו את שר הבריאות שזאת מדיניות טובה וב"ה זה נפל בעקבות לחץ תקשורתי שהפעלנו יחד, מספר גופי תקשורת עצמאיים, מימין. אם זה היה קורה המשמעות של זה הייתה שישראל לא הייתה יכולה להתנגד, למשל, לתת סיוע הומניטרי לעזה או שהיינו חייבים להתחסן כי הארגון החליט. אגב, הארגון הזה נשלט בחלקו על ידי הסינים וצריך להיזהר".
"צריך להבין, הרבה מאוד מהעשיה התקשורתית היא מאחורי הקלעים, בניגוד למה שחושבים. רוב העשיה היא לא מול המצלמה אלא בהפעלת לחץ תקשורתי והענקת ייעוץ תקשורתי לעמותות ימין חשובות שאין להן מודעות תקשורתית. החוסר בהבנת התקשורת בימין - מאוד גדול. בשמאל - הם אלופים. הסרטים הצהובים תלויים בכל מקום, למשל, כי הם מבינים את ההשפעה של המרחב הציבורי ויודעים לעבוד".
ללמוד מהשמאל לעשות תקשורת
*למה הצד הימני לא יכול לפעול באופן אפקטיבי הדומה למקובל בשמאל?
"תשמע, באנו מבית המדרש ולכן אנחנו מאריכים במילים, במקום להבין שהאדריכלות של האכסניה חשובה לא פחות. שהכריכה של הספר וכמה כסף אתה משקיע ביח"צ - ישפיעו על המכירות, לא פחות. קשה לנו לחשוב בצורה השטחית הזאת ואנחנו חייבים להבין אותה כי הדור רגיל למסרים מהודקים וקשה לשווק לו רק תוכן. צריך גם אריזה יפה".
*לא מזמן נבחרת להיות חבר מועצת הרשות השניה, מה אתה מתכנן לעשות במסגרת התפקיד?
"אני מאוד מקווה שבעתיד הקרוב הרשות כבר לא תהיה רלוונטית כי הטכנלוגיה והשידורים ע"ג האינטרנט יתפסו תאוצה ושם כבר אין רגולציה. אני מנסה להוביל רפורמות שיגרמו לכך שחופש הביטוי בשידורים יהיה מקסימלי,.שיפתחו עוד ערוצים ולא תהיה השתקה - והכול במסגרת החוק. חשוב להדגיש את זה. המטרה היא לתמוך בהקמת גופי תקשורת עצמאיים שלא קשורים להגבלה כלשהי לא מבחינת תוכן, תקציב ולא מבחינת הקשר לממשלה. צריך להעתיק את המודל האמריקאי ששם יש אלפי תחנות רדיו, למשל. בישראל של היום אין לך אפשרות להאזין לרדיו ארצי בכל המדינה אם הוא לא ממשלתי או ציבורי. זה אבסורד".
מאמרים נוספים בבלוג "מדריך למתבונן": https://bakankan.blogspot.com
להזמנת שירותי כתיבה וקבלת ניוזלטר: גדליה כתב אמן nadavgedalia.com
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה