יום ראשון, 9 בפברואר 2025

ברוך ברלינר, מוזיקאי ופיזיקאי - ראיון


מוזיקה ותנ"ך מסביב לעולם \ נדב גדליה

צילום: יורי פריאטזבלוק.

רבים מאיתנו 'שומעים מוזיקה'. יהיו מוזיקאים שיאמרו שאין זאת באמת 'מוזיקה' אלא מניפולציה מנוגנת שגורמת לאוזן שלנו לצרוך את הצלילים האלה. אפשר להתווכח על זה, אך אין זה המקום. כך או כך, שווה לצלול גם למעמקי "המוזיקה המוזיקלית יותר" (קלאסית, בלט, סימפו-רוק) - זאת שאינה בהכרח פופולרית בקרב מה שמכונה 'הקהל הרחב'. לא תשמעו אותה ברדיו המיינטסרימי, כמובן ואם תתקלו בה בטעות ביוטיוב מן הסתם תדלגו עליה בחוסר סבלנות. ההפסד כולו של אוזננו הדלות המשוועות למוזיקה מוזיקלית. כן, מתחת לפני השטח, מתברר, ישנה מוזיקה אחרת; כזאת שצריך סבלנות רבה בשביל להאזין לה והיא מתגמלת בהתאם עם חוויית האזנה יוצאת דופן. אם תרצו, זה ההבדל העצום בין סרטון 'מגניב', קצר ומרובה אפקטים לבין צפיה איטית בנוף הטבעי תוך כדי התענגות מרוממת. אחרי שהבנתם את ההקבלה, הגיע הזמן להכיר את ברוך ברלינר, תושב רעננה, מלחין ומתמטיקאי בן 82 שגם קוצר הצלחה עולמית. יצירותיו המוזיקליות נוגנו עד כה בעשרות מדינות, ומספר הצפיות בערוץ היוטיוב שלו מתקרב ל-6 מיליון (לא הרבה במושגי מוזיקה פופלארית, המון במושגי מוזיקה...). היצירות המרכזיות של ברלינר עוסקות בנושאים מקראיים שהם נכסי צאן ברזל של היהדות ומשלבים מוזיקה, קריין שקורא פסוקים ואפקטי וידיאו. כך נוצרו היצירות "Genesis" / "בריאת העולם", "אברהם", "עקדת יצחק" ו"חלום יעקב". היצירות עוסקות בשאלות על משמעות החיים, הבחירה החופשית, הטוב והרע. לשאלות האלה, מיותר לציין, יש משמעות ומסר אוניברסלי ואקטואלי במיוחד בימינו. ברוך מחייך. "אני מגשים את חלומותיי, כאדם דתי חובש כיפה שמתפלל כל יום, לומד דף יומי ומחובר מאוד לספר בראשית זו זכות כבירה עבורי להפיץ בעולם, את היצירות שלי עם המסר המקראי על חשיבות הבחירה החופשית, למשל. המשימה הזאת עבורי היא משאת נפש". את המסע המוזיקלי הפומבי שלו החל ברלינר לפני כ-15 שנים באולם הקונצרטים במוזיאון תל-אביב, כאשר היצירה "את העולם" בוצעה לראשונה על-ידי התזמורת הקאמרית הישראלית בניצוח קרין בן-יוסף והקריין צבי סלטון. הקהל קיבל את היצירה בהתלהבות, והתגובות עלו על כל הציפיות, "אין ספק שהקונצרט הזה היה נקודת מפנה בחיי היצירה שלי", אומר ברלינר. "מאז היצירות שלי עובדו לקונצרט, לבלט, לסרט, בוצעו בכ-160 אירועים ב-4 יבשות ובכ-40 ארצות סביב העולם". 


**אם לא מתקבלים למקהלה בבית הספר - הולכים ללמוד נגינה על כינור***


ברלינר נולד בתל-אביב בשנת 1942, ואת האהבה למוזיקה ירש מאמו שרלוט שעסקה במוזיקה ונגנה בפסנתר. "אמא עלתה לארץ מוינה", הוא מספר, "ואני למדתי בבית חינוך בצפון של מפא"י בתל-אביב וחויבתי להגיע בימי שישי לבית-הספר עם חולצה כחולה ושרוך אדום", הוא נזכר בחיוך בויזואליות של הימים ההם. "התחלתי את הקריירה המוזיקלית שלי דווקא ברגל שמאל… לא התקבלתי למקהלת בית הספר ותגובת ה"יִידִישֶה מַאמֶע" שלי הייתה "קטלנית". במקום מקהלה - הלכתי ללמוד כינור אצל עדן פרטוש, מנהל האקדמיה למוזיקה דאז, ואחד מהמלחינים הקלסיים של ישראל". את בגרותו  עשה ברלינר בברלין. למד לתואר השני בפיזיקה עיונית וסיים בהצלחה תואר שלישי במתמטיקה באוניברסיטה של ציריך". כך התחבר לו עולם המספרים עם עולם המוזיקה בהרמוניה. "התחלתי להלחין באגם של ציריך בזמן שבו כתבתי את התזה לדוקטורט", הוא מספר. "העולם כולו מחובר בחוקים הרמוניים ומתמטיקה ומוזיקה מחוברים זה לזה, בוודאי. התיאוריה המוזיקלית ניתנת לפיענוח ע"י נוסחאות מתמטיות. אוקטבה, למשל, כוללת שמונה תווים. התו 'לה' זה 400 תנועות בשניה שעוברות באוויר ונכנסות לאוזן שלנו ואיננו מודעים אליהם. ככה הטבע נבנה". יש הרבה דברים מתחת לפני השטח שאיננו קולטים כמו מהירות הקול ויחסים מסוימים בין אלמנטים בטבע. "כך למשל, הייתי פעם בעיר עתיקה בת 2000 שנה במקסיקו. זה היה מגרש שאורכו היה 300 מטר והרעם, הקול עובר 300 מטר בשניה. נתתי קול קצר בעומדי שם בקצה האחד של המגרש ואותו קול שלי לא עזב את המגרש וחזר אליי כעבור 2-4 שניות, עשר פעמים לפחות שמעתי את הקול שמוכיח את המהירות ואיך הטבע פועל. יש קשר ישיר בין אקוסטיקה שהאוזן שלנו קולטת - למוזיקה. איינשטיין היה כנר ואבא שלי שמע אותו מנגן, בברלין, לפני המלחמה. יש הרבה מתמטיקאים ופיזיקאים שהיו מאוד קרובים למוזיקה".


***החבר הטוב***


אחרי סיום הלימודים עבד ברלינר כאקטואר (מתמטיקאי לענייני ביטוח, נ"ג) בסוויס רי, אחת משתי חברות ביטוח המשנה הגדולות בעולם ובד בבד שיתף פעולה ותרם מידיעותיו במסגרת אוניברסיטאות ובקונגרסים בינלאומיים. בשנת 1991 חזר ארצה, ילדיו החלו ללמוד כינור אצל המורה נחום סלוצקר "ואני, יחד עם הילדים שלי, חזרתי ללמוד כינור", מספר ברלינר איך התחבר מחדש לעולם המוזיקה שוב, אט אט. "הפגישה עם המורה הייתה גורלית, מהר מאוד הפכנו לחברים וגילינו שיש לנו הרבה מן המשותף: שנינו אוהבים קפה, שטרודל וינאי, שוקולד שויצרי, וכמובן מוזיקה.  שיתוף הפעולה היה הדדי מהרגע הראשון: נחום לימד אותי מוזיקה ואני, כאדם דתי, לימדתי אותו תורה". ההשקעה ההדדית הובילה לחברות ויצירות יוצאות דופן. "אנו יוצרים יחד כבר מעל 23 שנים. הידידות בינינו קבלה תפנית עצומה כאשר נחום הפך להיות המפיק של יצירותיי. נחום מקושר לפיסגת העולם המוזיקלי ודואג לקשרים המקצועיים והבינלאומיים. כיום כל יצירותיי מתועדות באתר שלי:  https://berlinersgenesis.com/en/home/ ביוטיוב שלי Baruch Berliner יש מעל 200 סרטים וסרטונים וקרוב ל-6 מיליון צפיות. למועדון שלנו הצטרפה גם רעייתי רוחמה, בוגרת בצלאל וארכיאולוגיה, שתורמת את חלקה בתכנים המקראיים ובקשר עם הקהילות היהודיות סביב העולם בהן אנו מקיימים קונצרטים. בזכות העבודה המשותפת התגבש הפרויקט Baruch Berliner's Genesis International Project ואליו הצטרפו  מוזיקאים יוצאי דופן ובעלי שם עולמי, שהשתלבו בפרויקט, וכל אחד בתחומו תרם לפיתוח והפצת היצירות".


***מוזיקה בריאת בעולם***


ברלינר המלחין יוצר מוזיקה מתוך עולמו האמוני העמוק כאדם דתי. כך לדוגמה, אחת הפואמות שיצר מורכבת משבעה פרקים, על-פי השתלשלות הסיפור המקראי: 1. "בריאת העולם" 2. "אדם וחוה", 3. "גרוש מגן העדן", 4. "קין והבל", 5. "נח", 6." המבול", 7. ו"ברית הקשת". "כיוון שהתנ"ך תורגם ליותר מ-700 שפות, הקהל יכול להאזין לטקסט בשפתו בכל מקום בעולם", מסביר ברלינר את האוניברסליות של המוזיקה המתכתבת עם המקרא.  "כשבריאת העולם נוגנה בוינה, הביקור העלה בי את זכרונות הילדות ששמעתי מאמי. טיילנו ברובע היהודי ובבית בו גרה אמי. ביקרנו בתיכון היהודי שסבי יזם את הקמתו, התיכון שנקרא על שם הרב חיות חברו של סבי וזכיתי לפגוש את התלמידים המתחנכים שם היום. עלינו לבית הקברות היהודי, לקברו של סבי ומצאנו את המצבה הכתובה בעברית, ולמדנו על המלחינים המפורסמים הקבורים לא רחוק. נדהמתי כאשר בני יונתן הגיע בטיסה לקונצרט עם תחילתו ולאחר שהקונצרט הסתיים הוא טס ישר ארצה". במשך עשור היצירה נוגנה ברחבי העולם ולפני ראש השנה תשפ"ה, לאחר כ-10 שנים, היצירה חזרה להתנגן בארץ על ידי התזמורת הסימפונית הישראלית של ראשון לציון בניצוחו של רותם ניר ובקריינותו של רודיה קוזלובסקי. "שמחתי לראות את ההיכל בראשון-לציון מלא מקצה לקצה, והתרגשתי מאוד לראות את התגובות הנלהבות של הקהל הישראלי החם והמיוחד" אומר ברלינר. 


***אברהם אבינו תמיד איתנו***


גם דמותו אברהם אבינו מעסיקה את ברלינר. לדעתו, התכונות המיוחדות המאפיינות את אברהם הן הצניעות, החכמה והאמונה. מחוץ לישראל בוצעה היצירה לראשונה בקייב בירת אוקראינה באירוע לזכר 75 שנים לטבח באבי-יאר. בקונצרט נגנה התזמורת הסימפונית הלאומית ואליה הצטרפה המקהלה הלאומית דומקה, ששרה בעברית צחה. הלהיב את הקהל, הקריין אלכס אנסקי. בעקבות הצלחת האירוע התגבש הרעיון לסרט "הכתובת על הקיר" בכיכובו של אנסקי. הסרט נוצר בשיתוף פעולה ישראלי אוקראיני והוא אוניברסלי ואקטואלי, עריכתו מעודנת והוא מעלה שאלות מהותיות של הקיום והזהות האנושית. הסרט הוקרן בכ-20 פסטיבלים סביב העולם ואף זכה בפרסים ובהוקרה. באפילוג של הסרט ברלינר מבצע את העיבוד שעשה לתפילה "אל מלא רחמים". ביום השואה הסרט הוקרן בסינימטק בתל-אביב. 


אחד הביצועים המרגשים ביותר של "אברהם" התקיים בקירגיסטן על אגם איסיק-קול. "זה האגם השני בגבהו וגודלו בעולם", מספר ברלינר. "בתוך הפארק הלאומי בו בתי תפילה שונים ביניהם בית כנסת. הקיר האחורי של הבמה היה פתוח והתפאורה הייתה האגם וההרים. באיסיק-קול ניגנה התזמורת הלאומית ולמקהלה הלאומית הצטרפה מקהלת ילדים גדולה וכולם שרו בעברית צחה. לאחר הקונצרט המרגש דמעות רבות זלגו מעיני הצופים שנסעו 5 שעות לכל כיוון כדי להשתתף בקונצרט. לפני החזרה נגשו אלינו מספר בנות יהודיות ושיתפו אותנו בעברית, שהן לומדות בבית-הספר היהודי בעיר הבירה בישקק". דמותו של  אברהם אבינו, מופיעה פעם נוספת ביצירתו של ברלינר, בפואמה הסימפונית "עקדת יצחק" המדגישה את אמונתו העצומה ואת דמותו כמנהיג. גם דמותו של יעקב, אבי האומה מקבל ביטוי בפואמה הסימפונית "חלום יעקב". הפוטנציאל של היצירה אפשר לעשות לה עיבודים אחדים לכינור, ויולה, צ'לו וקלרינט. אמנים רבים ביצעו את היצירה בארצות שונות. בספטמבר הגירסה לצ'לו ותזמורת תבוצע על ידי סימפונט רעננה. 


***לא מפסיק לחלום***


ברלינר לא מפסיק לחלום. "החלום שלי היא שבעוד מאה ומאתים שנה ישמעו את היצירות שלי. שיהפכו לקאלסיות", הוא אומר. "אני לא יודע איך עושים את זה. אני חושב שצריך לחכות עשרות שנים. בינתיים ההצלחה גדולה, ב"ה וגם הגענו לקזחסטן ואינסטנבול אפילו. התורה מוכרת בכל מקום, ב"ה". בשנה הבאה יבוצעו החל מהחודש הבא יבוצעו מיצירותיו של ברלינר בקנדה בטורונטו ומונטריאל, לאחר מכן צפוי סיבוב הופעות עם ההרכב המפורסם של סולני זגרב בקרואטיה, כאשר הסולן יהיה הצ'לן הבינלאומי בוריס אדריאנוב, לאחר מכן מתוכננים קונצרטים באיי יוון, באקוודור ובמיאמי. 


*אתה נתקל באנשטימיות במסעותיך המוזיקלים בעולם?


"זכיתי שיצירותיי נוגנו באולמות מפורסמים בעולם כמו למשל אולם הקרנגי הול בניו-יורק, תאטרון מוניסיפאל בריו דה-ז'נרו, סאלה בסאו-פאולו, באולם צ'ייקובסקי במוסקבה ועוד. בכל הקונצרטים לא נתקלנו באנטישמיות.

בכל מקום בעולם אליו אנו מגיעים אנו מזדהים כישראלים וזוכים לקבלת פנים אוהדת. בקונצרטים האחרונים בארצות הברית הקהל יצא מגדרו, למשל בניו-ג'רסי, לאחר הקונצרט ניגשה אלי אישה שסיפרה לי שהיא יהודייה מאוקראינה. היא החלה לבכות מהתרגשות והודתה לי על שזכתה להיות בקונצרט שלדעתה עלה על קונצרט בו הייתה יום קודם לכן עם התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק.

כאדם דתי אני מאמין שהאל ברא כל אחד מאיתנו כאישיות יחידה ומיוחדת, עם רוחניות אמונה וכישרונות משלו, וכאשר האדם מנצל את כישוריו לטובה, הוא מתקשר לאין סוף". 


לתגובות: nadavgedalia.com או בפייסבוק

***

גדליה - שירותי כתיבה וסרטונים קצרים: 054-56454111


לסדרה "בואו ללמוד איתי":

https://bit.ly/BOAU1


לתכנים נוספים של גְּדַלְיָה כַּתָּב אָמָּן - הצטרפו לקבוצה:

 https://chat.whatsapp.com/LfdlZO8T4yIKgee2JHQtwV


יצירות, סרטים | הרשמה לניוזלטר - באתר:

https://www.nadavgedalia.com


לסרט "אבא עם אלוקים" - חדש!

כנסו לערוץ: http://bit.ly/M-GEDALIA


מאמרים נוספים בבלוג "מדריך למתבונן": 

https://bakankan.blogspot.com


 קורסים קצרים שיעזרו לך להבין את תעשיית התקשורת, הקולנוע והמוזיקה מבפנים



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה